HÍREK – TÁJÉKOZTATÓK

Frissítve: 2023.11.20.

2023. novemberében Csepel Közterület-felügyelete napi rendszerességgel ellenőrzi „Csepel-belvárosi részét” (Karácsony Sándor utca, Görgey Artúr tér, Szent Imre tér), illetve a Szent László utca – Csille utca környezetét, mely helyszíneken a közterületi alkohol fogyasztás és a köztisztasággal összefüggő szabályszegések megelőzése, visszaszorítása volt célfeladatként meghatározva a közterület-felügyelők részére. Kiemelt figyelmet fordítanak kollégáink a behajtási tilalmat és a kötelező haladási irányt megszegő gépjármű vezetők kiszűrésére is.

A képek 2023. 11. 17-én végrehajtott ellenőrzésen készültek.

Hajléktalan személyekkel összefüggő problémák.

A köztisztaság fenntartása, illetve a szociális segítségnyújtás elősegítése érdekében Csepel Közterület-felügyelete folyamatosan, visszatérő jelleggel ellenőrzi a hajléktalan személyek életvitelszerű tartózkodását a lakossági bejelentések, illetve a közterület-felügyelők észlelése alapján érintett helyszíneken. A közterület-felügyelőink napi szinten ellenőrzik a hajléktalanok által használt területeket, mely során – amennyiben szükséges – a rendőrség segítségét is igénybe veszik, emellett keressük a lehetőségeket, hogy az ellenőrzések végrehajtásába a szociális háló résztvevőit is bevonjuk.

A szabálysértésekről szóló 2012. évi II. törvény az életvitelszerű közterületi tartózkodás szabályainak megsértőivel szembeni intézkedés és előkészítő eljárás lefolytatását a rendőrség hatáskörébe utalta, azonban a hajléktalan személyek megjelenését kísérő szabályszegő, szabályellenes (italozó, agresszív, köztisztaságot sértő) magatartásokkal szemben a közterület-felügyelők intézkedéseket foganatosíthatnak, szankcionálhatnak, ezért minden ilyen jellegű bejelentést kivizsgálnak kollégáim, szabálysértés, szabályszegés észlelése esetén megteszik a hatáskörükbe utalt intézkedést.

Természetesen a fő cél a segítségnyújtás és a prevenció, emellett kollégáink mindent megtesznek, a jogszabályok által meghatározottak betartásával, hogy a csepeli lakosok szubjektív biztonságérzete tovább javuljon és továbbra is bizalommal forduljanak Felügyeletünk felé, amennyiben a közbiztonságot és köztisztaságot sértő esetet észlelnek.

Elsősegély szimulációs oktatás után újraélesztéshez szükséges eszközöket kapott a közterület-felügyelet❗

👉Az oktatást Liktor Lajos mentőtiszt, egyetemi szakoktató tartotta. Az oktatás során a járőrök az újraélesztés folyamatait gyakorolták és a kórházon kívüli baleseti, traumatológiai elsősegélynyújtást sajátították el.

👉Az oktatás végén Liktor Lajos 2 darab LifePak 500 AED defibrillátort, 2 darab taktikai elsősegély táskát és két darab lélegeztető ballont adott át a közterület-felügyelet részére. Az átadott eszközöket a Nagacomp Kft. adja bérbe a közterület-felügyelet számára és az eszközök karbantartását is a cég végzi.

👉1 db defibrillátor, 1 db lélegeztető ballon és egy taktikai elsősegély táska a Közterület-Felügyelet székhelyén került elhelyezésre, míg a többi átadott eszköz a Felügyelet szolgálati gépjárművébe megy, hogy a felügyelők szolgálatellátásuk során szükség esetén a lakosság részére segítséget tudjanak nyújtani.

Vadkacsa családot mentettek a csepeli közteresek❗

👉Az alábbi kis történet mit sem bizonyít jobban, minthogy a gyakran indokolatlanul szidott közteresek is emberek, és nem mindig a büntetésen „jár az agyuk”.

👉Történt ugyanis ma reggel, hogy a Közterület-Felügyelet járőrei lakossági bejelentésre a Szent István úti Mol benzinkútnál egy a közútra tévedt vadkacsa családot mentettek meg. A Közterület- Felügyelet járőrei a vadkacsa családot a Kis-Duna parton a kompkikötő közelében engedték vissza a természetes élőhelyükre.

Így dolgoztak az elmúlt napokban a közteresek❗

👉2023. 05. 20-án a Közterület-Felügyelet járőrei a XXI. kerületi kapitányság járőreivel közösen 08:00 órakor elfogták a Görgey Artúr téri Spar üzletből kiszaladó tolvajt.

👉A Közterület-Felügyelet járőrei 2023.05.26-án lakossági bejelentésre 11.00 órakor kimentek a Vermes Miklós u.12. szám elé, ahol egy eszméletlen személyt találtak, akihez kihívták a mentőket. A mentők kiérkezéséig a közterület-felügyelet járőrei az eszméletlen személyt próbálták magához téríteni. A mentők a kiérkezésüket követően a Dél-Pesti kórházba vitték.

👉2023.05.26-án A Közterület-Felügyelet járőrei este 20.00 órakor a Szent Imre téren egy szülői felügyelet nélküli 10 éves kisfiút találtak, akit a járőr a kisfiú kérésére hazavitt a szüleihez Háros városrészbe.

👉2023. 05.28-án a Közterület-Felügyelet járőrei 12.30 órakor bejelentést kaptak, hogy a sétányok között megrendezett gyereknapon engedéllyel nem rendelkező illegális árusok jelentek meg. Az illegális árusok miután a helyszínen észrevették a Közterület-Felügyelet járőreit sietősen összepakolták a cuccaikat és futva elmenekültek a rendezvény helyszínéről.

👉2023. 05.28-án 13.00 órakor a sétányok között megrendezett gyereknapi rendezvényen egy 5 éves kisfiú szólt a Közterület-Felügyelet járőreinek, hogy elvesztette a szüleit és a segítségüket kérte a szülők megtalálásához. A Közterület-Felügyelet járőrei 20 percen belül megtalálták a kisfiú szüleit, akiknek át is adták a gyermeket.

Igazgatásrendészeti hallgatóink tettek látogatást a Közterület-felügyeletnél 

A gyakorlati hét keretében az első évfolyam igazgatásrendészeti rendőr szakirányos hallgatói látogatást tettek Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Közterület-felügyeleténél. A hallgatókat a közterület-felügyelet vezetője, Papp Antal fogadta, aki először vázolta az „operatív” helyzetet. Megismertette a hallgatókkal a kerületet, a lakosság számát, összetételét, a terület nagyságát, majd a munkájukat befolyásoló sajátosságokról is beszélt.  

A kerületben található a hajdani Weisz Manfréd gyár, a későbbi Csepel Művek, amely ezernyi részre oszlott, számtalan tulajdonossal, ingatlannal, gazdátlan, leromlott úthálózattal. Mindemellett a területén található két hajléktalanszálló is, melynek lakói folyamatosan munkát adnak a közterület-felügyelőknek.  

A kerület a Csepel-sziget csúcsán helyezkedik el, így a sziget lakosságának jelentős része a kerületen keresztül jut el a belvárosban lévő munkahelyére. Ez nagy gondot jelent a közterület-felügyelet munkatársainak, tekintve, hogy az ingázók Csepelen parkolják le az autóikat, és tömegközlekedéssel – HÉV-vel – közelítik meg a belvárost. Jelentős a szabálytalan várakozások miatt kiszabott bírságok száma is.  

Komoly problémát jelent a közterületi szeszesital fogyasztás és az illegális hulladékelhelyezés is. Ezen jogsértések észlelésében, bizonyításában jelentős segítséget nyújt a hatvanhárom térfigyelő-, illetve a nyolc rendszámfelismerő kamera. A kamerák működését, az általuk rögzített jogsértéseket, baleseteket már a kameraszobában figyelhették meg hallgatóink, természetesen a titokvédelmi nyilatkozat aláírása után. Nem kis izgalmat váltott ki, amikor a kamerán keresztül épp egy folyamatban lévő jogsértést nézhettek végig.  

A résztvevők a felügyelet mobilkameráját és az általa készített 3D-s felvételeket is megtekinthették, melyekkel a felügyelet munkatársai a lerakott hulladék mennyiségének növekedését is meg tudják állapítani.  

A látogatás a sok érdekesség mellett gyakorlati haszonnal is járt, tekintve, hogy leendő szabálysértési előadóink már tudják, hogy az eljárás alá vont személy „bűnösségének” bizonyításához kitől és milyen felvételeket tudnak majd beszerezni megkereséseik útján. 


Szöveg: Skorka Tamás, Nagy-Tóth Nikolett Ágnes 

Fotó: Buzás Gábor

Tájékoztatjuk a tisztelt csepeli lakosokat, hogy 2023. 03. 20.-ától 2023. 03. 24.-éig a csepeli Közterület-felügyelet az alábbi közterületeken tárolt hatósági jelzés nélküli és a műszaki okokból üzemképtelen gépjárművek elszállítását. 

Kikötő utca 23.Rendszámtábla nélküli, kék OpelHatósági jelzés hiánya
Rakéta utca 13.Rendszámtábla nélküli, szürke FordHatósági jelzés hiánya
Csikó sétány 21.Rendszámtábla nélküli, kék MazdaHatósági jelzés hiánya
Mansfeld Péter út 27.Rendszámtábla nélküli, JHF-405, szürke PeugeotHatósági jelzés hiánya
Rakéta utca 22.Rendszámtábla nélküli, kék HyundaiHatósági jelzés hiánya
Kohász utca 2.GZT-142, kék SuzukiMűszaki okokból üzemképtelen
Kis János altábornagy utca 51.HIC-394, fekete LanciaMűszaki okokból üzemképtelen
Völgy utca 27.PJN-147, kék SuzukiMűszaki okokból üzemképtelen
Csikó sétány 23. mögöttRendszámtábla nélküli, LIC-589, zöld FordHatósági jelzés hiánya
Ladik utca 17.MFK-014, szürke RenaultMűszaki okokból üzemképtelen
Formaöntő utca 2IWP-049, kék OpelMűszaki okokból üzemképtelen
Csikó sétány 21.Rendszámtábla nélküli, MIJ-654, kék MazdaHatósági jelzés hiánya
Krizantém utca 2.NKM-520, zöld FordMűszaki okokból üzemképtelen
Rakéta utca 13.Rendszámtábla nélküli, szürke FordHatósági jelzés hiánya
Magyar utca 78.HLH-391, kék CitroenMűszaki okokból üzemképtelen
Iparvágány utca 4.Rendszámtábla nélküli, kék RenaultHatósági jelzés hiánya
Kassai utca 22.Rendszámtábla nélküli, fekete MercédeszHatósági jelzés hiánya
Kassai utca 22.Rendszámtábla nélküli, fehér MercédeszHatósági jelzés hiánya
Táncsics Mihály utca 83.Rendszámtábla nélküli, fekete FordHatósági jelzés hiánya
Rakéta utca 2.Rendszámtábla nélküli, PBU-835, barna, ChryslerHatósági jelzés hiánya

A csepeli Közterület-felügyelet szeretné megköszönni a csepeli lakosok bejelentéseit a rendszámtáblával nem rendelkező, hosszabb ideje elhagyatott közterületen tárolt gépjárműveket érintően. A lakosság tájékoztatása érdekében azon jogszabályi pontokat ismertetik, amelyeket a Közterületnek, mint jog alkalmazónak be kell tartania:

közterület-felügyeletről szóló 1999. évii LXIII. törvény 20.§-a az alábbiakban rendelkezik a közterületen tárolt hatósági jelzés nélküli üzemképtelen járművek elszállítása vonatkozásában:

„(2) A felügyelő a helyi közúton közterület-használati engedély nélkül tárolt, hatósági jelzéssel nem rendelkező azon járművön, amely a közúti forgalomban csak ilyen jelzéssel vehet részt, értesítést helyez el, amely tartalmazza a (3) bekezdés szerinti jogkövetkezményre történő figyelmeztetést.

(3) A (2) bekezdés szerinti értesítés elhelyezésétől számított 10 napot követően a felügyelő az érintett járművet elszállítással eltávolíthatja.

A fenti jogszabályi rendelkezések értelmében a közterület-felügyelő kizárólag a hatósági jelzés (azaz rendszámtábla) nélküli, a mellékútvonalon legalább 10 napja tárolt gépjárművek esetén kezdeményezhet intézkedést, ha nem rendelkezik közterülethasználati-hozzájárulással. A gépjármű üzemképtelensége a közterület-felügyelő által külső ránézésre általában nem állapítható meg, tekintve, hogy ezekre a jármű vezetőjének van lehetősége a gépjármű használata előtti ellenőrzéskor. Speciális esetekben minősíthető egy gépjármű üzemképtelennek (totálkáros, kiégett), amikor egyértelmű, hogy a közúti közlekedésre már nem alkalmas, és megalapozottan vélelmezhető a gépjármű irányíthatatlansága.

A közterület-felügyelőknek nincsen jogosultságuk a parkoló gépjárművek műszaki engedélyét ellenőrizni, arra kizárólag a rendőrségnek van a közúti közlekedésen való tettenéréskor. Erre korábban már rámutatott az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, valamint a Belügyminisztérium is a vonatkozó jogszabályok alapján. A közterület-felügyelőknek a hatósági jelzés nélkül mellékútvonalon várakozó gépjárművek esetén kizárólag a közterülethasználati hozzájárulás meglétéről van legitim felhatalmazásuk meggyőződni, ahogyan a fenti jogszabályok (Kftv., KRESZ) is rendelkeznek. A leeresztett gumiabroncsok, a lejárt műszaki engedély és az un. „elhagyatottság” a KRESZ 56.§-a alapján (hivatalosan) nem jelentik a gépjármű un. „üzemképtelenségét”, és ezen tényezők jogilag nem feltételei annak, hogy közterületen hatósági jelzéssel várakozhasson.

Az állampolgárok egyre fokozódó jogos igénye, hogy a kerületben elszaporodó és a városképet züllesztő, elhagyott járművektől, valamint a sem esztétikailag, sem településképileg a városrészhez nem illeszkedő, tulajdonosi hozzájárulás nélküli, vagy éppen az elhagyott, lejárt műszaki érvényességgel rendelkező, jól láthatóan műszaki hibás, üzemképtelen gépjárművektől a kerület megtisztuljon.

Szeretné megköszönni a Közterület-felügyelet a csepeli lakosok bejelentéseit a rendszámtáblával rendelkező, de lejárt műszaki engedéllyel, illetve hosszabb ideje elhagyatott közterületen tárolt gépjárműveket érintően, egyben szeretnék tájékoztatni a lakosságot, hogy jelenleg nem áll módjukban elszállítani ezeket a gépjárműveket az alábbi jogszabályi okok miatt.

Mivel számos állampolgári panasz, illetve jelzés érkezik a csepeli Közterület-felügyelethez a kerület közterületein, közútjain, parkolóiban leállított, elhelyezett, lejárt műszaki érvényességű, jól láthatóan elhagyatott vagy műszaki okokból hulladékká vált járművekkel kapcsolatban, egyrészt azok városképromboló látványa miatt, másrészt azért, mert elveszik a közlekedők elől a parkolásra alkalmas helyeket. Ezért a probléma megoldásának érdekében a csepeli Közterület-felügyelet önkormányzati rendeletmódosítási javaslatot dolgozott ki, hogy a hosszabb ideje közterületen elhagyott, lejárt műszaki érvényességű, de rendszámtáblával rendelkező járművek is elszállíthatók legyenek közigazgatási eljárásban, ami már egyeztetés alatt van az illetékes szakcsoportokkal, a jegyzői irodával, és az önkormányzat jogászával.

Jogalapot kell teremteni arra, hogy az üzembentartót a közterület-használatára vonatkozó szabályok megszegése miatt marasztaló hatósági döntés, kötelezést tartalmazhasson a jogellenes közterület-használat megszüntetésére. A közterület-használati rendelet módosítása lehetőséget teremt arra is, hogy – ha az üzembentartó a jogellenes közterület-használat megszüntetésére vonatkozó kötelezésnek nem tesz eleget – a jogszerű állapot az Önkormányzat által helyreállítható legyen. Ezen a módon jogszerűen elérhető a hatósági jelzéssel (rendszámtáblával) felszerelt, lejárt műszaki érvényességű, elhagyatott, műszaki hibás, közlekedésben való részvétel feltételeivel nem rendelkező járművek közterületről történő eltávolítása.

Tájékoztatjuk a csepeli lakosságot, hogy 2023.03.20. és 2023.03.24. közötti időszakban az alábbi helyszíneken tart majd fokozott ellenőrzést a Közterület-Felügyelet:

Völgy utca és a Kossuth Lajos utca kereszteződésében, a busz sávban szabálytalanul megálló és várakozó gépjárművek is ellenőrzésre kerülnek, és tettenérés esetén helyszíni bírság kiszabására vagy a gépjármű elszállítására kerül sor.

A járőrök fokozottan fogják ellenőrizni a tehergépjárművek behajtási engedélyét Déli utca, Plútó utca, Királyerdő utca súlykorlátozott területeken.

Elszállításra kerülnek a Kossuth Lajos utca 112-116. mögötti utcában a várakozási tilalom alá eső szakaszon szabálytalanul parkoló gépjárművek, valamint a Kossuth Lajos utca – Ady Endre út sarkánál a SPAR mögötti parkolónál a megállási tilalom alá eső utcaszakasznál szabálytalanul parkoló gépjárművek is. 

BKK kérésére a mai napon elszállításra került a II. Rákóczi Ferenc út és az Erdősor utca sarkánál a BKK buszmegállójában hagyott fekete Volkswagen (román frsz: CV93BTI), mely akadályozta az utasok biztonságos fel- és leszállását.

A Csepeli Városgazda munkatársainak kérésére a mai napon elszállításra került a Reggel utcai játszótér bejárata elött  szabálytalanul várakozó MFG-637 forgalmi rendszámú fekete színű Ford Mondeo, amely akadályozta a játszótéren folyó munkálatok végrehajtását.

A Közterület-Felügyelet vezetése ez utón is köszöni a lakosság segítő együttműködését és jogkövető magatartását.